To ISO 22000 “Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων – Απαιτήσεις από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων” είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση και ασφάλεια των τροφίμων.
To ISO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις που η κυρια δραστηριότητας τους είναι η παράγωγη, συλλογή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο, τη μαζική εστίαση, την αποθήκευση και διανομή, τις ζωοτροφές, καθώς επίσης και από επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού, υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, προσθέτων και συστατικών.
Το πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων μιας επιχείρησης και εστιάζει στην αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών (επιχειρήσεων, προμηθευτών, πελατών, αρχών) στη συστηματική διαχείριση του συστήματος, στον έλεγχο των κινδύνων μέσω προαπαιτούμενων προγραμμάτων και μέσω σχεδίου HACCP, καθώς και στη συνεχόμενη βελτίωση και ενημέρωση του συστήματος.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης των προτύπων, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) δημοσίευσε στις 18 Ιουνίου 2018 τη νέα έκδοση του προτύπου για την Ασφάλεια των τροφίμων: «ISO 22000:2018 Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων».
Γενικές Πληροφορίες
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους τις γνώσεις και τις πρακτικές που απαιτούνται για την διενέργεια επιθεωρήσεων πρώτου, δεύτερου και τρίτου μέρους σύμφωνα με το νέο πρότυπο ISO 22000:2018. Επιπλέον γίνεται αναφορά και στο διεθνές πρότυπο ISO 19011, που αφορά τις τεχνικές επιθεώρησης.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρέχει γνώσεις και ενημέρωση σε επαγγελματίες της ασφάλειας τροφίμων, με απώτερο στόχο τη δινέργεια μιας επαρκής και αποτελεσματικής επιθεώρησης του προτύπου ISO 22000:2018. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου γίνονται αναφορές στις βασικές αρχές του HACCP, του κύκλου PDCA, των αρχών ασφάλειας τροφίμων, της σχετικής νομοθεσίας καθώς και των απαιτήσεων του προτύπου ISO 22000:2018.
Περιεχόμενα
- Βασικές αρχές διαχείρισης τροφίμων, ορισμοί, στόχοι ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (ΣΔΑΤ) και οφέλη που παρέχει στις επιχειρήσεις η διαρκής βελτίωση του.
- Κίνδυνοι Τροφίμων, πηγές επιμόλυνσης, κατηγορίες κινδύνων, τροφικές δηλητηριάσεις.
- Έλεγχος απαιτήσεων ΣΔΑΤ: (πεδίο εφαρμογής, κανονιστικές και νομικές απαιτήσεις, πολιτική ασφάλειας τροφίμων, αξιολόγηση διαδικασιών, λειτουργικά προαπαιτούμενα και κρίσιμα σημεία ελέγχου, ευθύνες και αρμοδιότητες, σχέδιο HACCP, εσωτερικοί έλεγχοι, ανασκοπήσεις, διαρκή βελτίωση.
- Σχεδιασμός, εφαρμογή και παρακολούθηση ενός ΣΔΑΤ σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του πρότυπου ISO 22000:2018 και του πρότυπου ISO 19011, επιθεωρήσεις 1ου, 2ου και τρίτου μέρους.
- Διαδικασία επιθεωρήσεων ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων: καθορισμός στόχων επιθεώρησης, επιλογή ομάδας επιθεώρησης, έλεγχοι πρώτου και δευτέρου σταδίου, επιτόπια επιθεώρηση (προετοιμασία εγγράφων, διεξαγωγή συνεδριάσεων και συνεντεύξεων, συλλογή τεκμηρίων, έγγραφη αναφορά αποτελεσμάτων, καταληκτική συνάντηση).
- Ευθύνες και αρμοδιότητες του Επικεφαλής Επιθεωρητή.
Απευθύνεται σε
Υποψήφιους Επιθεωρητές ΣΔΑΤ – Συμβούλους που αναπτύσσουν ΣΔΑΤ – Υπευθύνους εφαρμογής ΣΔΑΤ και Συντονιστές ομάδων HACCP – Προσωπικό επιχειρήσεων τροφίμων καθώς και σε όσους επιθυμούν περεταίρω γνώση και πληροφόρηση σχετικά με τις διαδικασιες επιθεώρησης των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
Σημείωση
Το webinar διεξάγεται στην Ελληνική γλώσσα